flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз комунікаційної діяльності

11 листопада 2019, 18:58

Аналіз комунікаційної діяльності суду за 2018 рік

 

         Довіра громадськості до судової влади має важливе значення як гарант ефективної роботи судової системи. Рівень такої довіри свого роду показник ефективності судочинства. Тому, вже тривалий час одним з головних напрямків роботи суду є налагодження комунікаційної діяльності, направленої на формування позитивного іміджу суду, з метою зміцнення авторитету судової влади.

         Пріоритетними в цьому напрямку є популяризація роботи суду, взаємодія суду зі ЗМІ, проведення просвітницької роботи серед громадян міста, робота з кадрами з метою підвищення культури спілкування та якості обслуговування громадян.

З метою виявлення позитивних результатів, наявність успіхів чи навпаки недоліків та на виконання плану роботи і аналізується комунікаційна діяльність суду за 2018 рік.

 

 Напрямок: відкритість суду та висвітлення його роботи.

 

         Люботинський міський суд Харківської області намагається завжди працювати відкрито та прозоро для суспільства, що реалізовується через доступ представників ЗМІ до зали судових засідань. 

Не можна залишити поза увагою роботу суду у висвітленні новин на власній веб-сторінці. Так, протягом 2018 року на сайті суду часто оновлювалась інформація, здійснювалось анонсування розгляду резонансних справ, результати їх розгляду.

 

 Напрямок: проведення просвітницької роботи.

 

         Доброю традицією стало проведення днів відкритих дверей. Проведення «Дня відкритих дверей» в суді, включає: ознайомчу лекцію, екскурсію приміщенням суду, відвідування судових засідань, спілкування з керівництвом суду, тощо. Такі заходи сприяють обізнаності громадян із специфікою роботи суду, слугують підґрунтям для правової грамотності й культури серед населення, особливо молоді.

Перед кожним Тижнем права судом розробляється План заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права. Протягом 2018 року такі заходи проводились у суді у грудні.  

Також керівництвом суду проводяться вступні бесіди з особами, що проходять стажування (практику) в суді щодо цінностей судової системи та значення суду для громадян, інформування таких осіб відповідними працівниками суду за різними напрямками роботи про роботу суду, ознайомлення з приміщенням суду, етапами проходження документів по відділах, спілкування з керівництвом суду.

 

Напрямок: підвищення кваліфікації та культури спілкування.

 

         Не залишаються поза увагою керівництва суду підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату.

         За планом та додатково проводяться заняття з працівниками апарату щодо вивчення нового та діючого законодавства, приділяється увага і вивченню етичних норм поведінки, проведенню соціально-психологічних тренінгів з метою уникнення конфліктних ситуацій при спілкуванні з громадянами.

         Взагалі питання щодо етики поведінки та спілкування працівників суду з відвідувачами тримається під постійним контролем керівництва суду, піднімається та обговорюється на оперативних нарадах, проводяться відповідні заняття як для працівників апарату, так і для суддів.

 

Напрямок: налагодження взаємодії з іншими установами, організаціями.

 

         З метою налагодження дієвої взаємодії з іншими установами, популяризації роботи суду, обговорення та вирішення проблем, що виникають у спільній роботі, керівництво суду є постійним ініціатором та організатором ряду зустрічей.

         На всіх  зустрічах керівництво суду зупинялось на проблемних питаннях, що виникають під час розгляду справ, обговорювали шляхи їх вирішення, також їх було проінформовано про інноваційні технології, що запроваджені в Люботинському міському суді Харківської області і з якими можна ознайомитися на веб-сайті суду.

         Окремо розповідалось про електронні можливості суду: проведення судових засідань у режимі відеоконференції, відправка учасникам процесу процесуальних документів та повісток в електронному вигляді в рамках проекту «Електронний суд», направлення повісток у вигляді SMS, та можливістю перегляду звіту про автоматизований розподіл справи.

Напрямок: повнота та ясність інформації про роботу суду.

 

         З метою належного інформування безпосередніх відвідувачів суду в приміщенні суду встановлені інформаційні стенди, на яких розміщено: графік прийому громадян керівництвом суду, режим роботи суду, список суддів, списки справ призначених до розгляду, бланк інформаційного запиту, реквізити для сплати судового збору, реквізити для сплати штрафу та витяги із Закону України «Про судовий збір», правила внутрішнього трудового розпорядку суду, адреси та контактні телефони.

         І все ж таки одним з головних ресурсів комунікативних технологій є веб-сторінка Люботинського міського суду Харківської області на порталі «Судова влада», що дозволяє розмістити, на відміну від інформаційних стендів, безліч корисної та цікавої інформації чи посилань для громадян, що і було враховано при її наповненні. Зокрема, користуючись ВЕБ-сторінкою Люботинського міського суду Харківської області, можна скористатись калькулятором судового збору, отримати інформацію щодо роботи суду (історія суду, керівництво, графік прийому громадян, телефонний довідник та ін.) про порядок звернення до суду, щодо доступу до публічної інформації, зразки  заяв; про справи, призначені суддям автоматизованою системою, справи, призначені до розгляду на поточну дату та справи, направлені до апеляційного суду, інформацію про резонансні справи та безліч іншої корисної інформації.

 

Напрямок: роль судді-спікера в ефективності проведення комунікаційної діяльності суду.

         Слід зазначити, що рішенням зборів суддів від 14 вересня 2015 року протокол №8 в суді обрано  суддею-спікером суддю Зінченка О.В.  

Роль судді-спікера полягає в ефективності проведення комунікаційної діяльності суду. 

Суддя-спікер у 2018 році:

  • Прийняв  участь у навчанні для працівників судової системи в рамках грантового проекту "Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства"

 

Висновки.

 

         Взагалі «курс на позитивний імідж» було взято в суді на початку 2013 року і за сплином п’яти років відбулося ряд позитивних змін в напрямку відкритості, доступності суду, зручності та комфортності перебування в суді, повноти та ясності інформації про роботу суду – це ті речі, які Люботинський міський суд Харківської області  обрав для себе пріоритетними.

         Втім, в будь-якому разі, не можна ставити крапку на досягнутому. Умови та час диктують свої правила та є стимулом для покращення роботи. Варто сказати, що у 2018 році колектив суду плідно попрацював у напрямку досягнення взаєморозуміння із «співрозмовником», підвищення обізнаності громадськості, довіри до суду та формування позитивного іміджу судової влади. В той же час ми знаємо, що є до чого прагнути і в подальшому будемо рухатися до визначеної цілі, а дальше максимальне висвітлення діяльності суду на веб-сайті суду, в засобах масової інформації, телебаченні сприятиме прозорості судової гілки для громадян та усуненню проблем, що перешкоджають незалежності та ефективному функціонуванню судової системи.

 

В.О. прес-секретар

Люботинського міського суду

Харківської області                                                          

Сльота А.М.