flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВИЙ НАКАЗ ЯК СПОСІБ СТЯГНЕННЯ АЛМІНЕТІВ НА УТРИМАННЯ ДИТИНИ.

19 березня 2020, 11:33

             Існує два способи: мирним шляхом та в примусовому порядку.
Так, сторони між собою домовляються щодо розміру та періодичності сплати аліментів на дитину в добровільному порядку. Дана домовленість може бути лише усною, але для додаткових гарантій виконання домовленостей батьки дитини можуть укласти між собою нотаріально посвідчений договір про утримання дитини.

 Також один із батьків може подати за місцем своєї роботи заяву про відрахування аліментів на дитину у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.
           У разі відсутності домовленостей один із батьків може звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів.

Як стягнути аліменти у судовому порядку у наказному провадження?

Однією із новел цивільного законодавства, є можливість  реалізації права на стягнення аліментів у судовому порядку шляхом подачі заяви у порядку наказного провадження.

Так, згідно зі статтею 161 Цивільного процесуального кодексу України  в порядку наказного провадження розглядаються наступні вимоги про стягнення аліментів:- на одну дитину - 1/4, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину; - у твердій грошовій сумі - в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо ж заявляється вимога про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в більшому розмірі, або вимога пов'язана з встановленням або оскарженням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб, тоді необхідно реалізовувати право на стягнення аліментів у порядку позовного провадження.

Спрощене наказне провадження передбачає прискорену процедуру видачі судового наказу в 5-денний термін без виклику учасників на судове засідання. Судовий наказ виступає виконавчим документом і підлягає примусовому виконанню без видачі на нього виконавчого листа.

Ніяких обов'язків повідомляти боржника про намір стягнути аліменти за рішенням суду немає.

Єдиною вимогою є звернення з такою заявою лише за місцем реєстрації боржника.

Судовий наказ не підлягає оскарженню, тобто відразу після видачі судового наказу він підлягає виконанню.

 

Борг по аліментах починає формуватися з дати подання заяви до суду.

До заяви додаються документи та інші докази, що підтверджують обґрунтованість вимог про виплату аліментів, а саме:

  1. копія документів, що посвідчують особу заявника;
  2. копія свідоцтва про народження дитини;
  3. документ, що підтверджує факт сумісного проживання заявника з дитиною (довідка про склад сім’ї).

 

У разі видачі судом виконавчого документу, стягувач може самостійно надіслати виконавчий документ за місцем роботи боржника або отримання ним інших доходів із заявою про здійснення відрахування аліментів, або направити/подати заяву разом із оригіналом виконавчого документу для примусового виконання до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця.

Зверніть увагу! При зверненні до суду з заявою про  видачу судового наказу не потрібно сплачувати судовий збір.