flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок видачі копій судових документів

24 червня 2020, 15:28

 

Шановні громадяни!

Особи, які беруть участь у справі, мають право одержати копію судового рішення у справі в порядку, встановленому процесуальним законом. Відповідно до ст. 272 ЦПК України, ст. 251 КАС України - копії повного судового рішення вручаються учасникам справи, які були присутні у судовому засіданні, негайно після проголошення такого рішення.

У разі проголошення тільки скороченого (вступної та резолютивної частин) судового рішення, учасникам справи, які були присутні у судовому засіданні, за їхньою заявою негайно після його проголошення видаються копії скороченого судового рішення. У разі проголошення в судовому засіданні скороченого рішення суд надсилає учасникам справи копію повного судового рішення протягом двох днів з дня його складання - в електронній формі у порядку, встановленому законом (у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси), або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса в особи відсутня.

За заявою учасника справи копія повного судового рішення вручається йому під розписку безпосередньо в суді. Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня. Якщо копію судового рішення вручено представникові, вважається, що її вручено й особі, яку він представляє. Копії судових рішень можуть бути видані повторно за заявою особи у порядку, встановленому законодавством.

Особа, яка не брала участі у справі, але щодо якої суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, може отримати в суді, який розглядав справу як суд першої інстанції, копію рішення, що є в матеріалах цієї справи, ухваленого судом будь-якої інстанції.

Звертаємо Вашу увагу!

Копію рішення можна отримати скориставшись послугою Електронний.

Особи, які не беруть (не брали) участі у справі, мають право на доступ до судового рішення відповідно до Закону України «Про доступ до судових рішень».

Такі особи можуть ознайомитися з судовим рішенням у повному обсязі лише у разі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов'язків. Вони можуть звернутися до апарату відповідного суду з письмовою заявою про: надання можливості ознайомитися із судовим рішенням; надання можливості виготовити в приміщенні суду копії судового рішення за допомогою власних технічних засобів; виготовлення копії судового рішення. У разі подання заяви представником необхідно додати документ, який підтверджує повноваження представника. Після реєстрації така заява розглядається відповідальною службовою особою.Копія судового рішення, виготовлена апаратом суду, засвідчується відповідальною службовою особою апарату суду та печаткою суду із зазначенням дати.

У доступі до судового рішення не може бути відмовлено заявнику, стосовно якого судом вжито заходів щодо забезпечення позову або запобіжних заходів. У разі відмови у задоволенні заяви службовець апарату суду зобов'язаний видати заявнику вмотивоване письмове рішення із зазначенням порядку його оскарження. Для замовлення та одержання копії судових документів особа має пред’явити документ, що посвідчує особу (паспорт, закордонний паспорту, посвідчення на право керування транспортним засобом, а у випадку одержання копій судових документів представником, окрім документів, що посвідчують особу необхідно пред’явити документи на підтвердження своїх повноважень, як представника (довіреність, договір про надання правової допомоги тощо).